Monday 10 June 2013

Asam Keung Aceh


Bahan-bahan:
Ikan Susu/Ikan Tongkol (kayu) Bersihkan ikan dan potong ikut cita rasa
Segenggam Asam Sunti (belimbing buluh kering)
5 biji bawang kecil (hiris)
2 labu Bawang merah
1/2 labu Bawang putih
8-10 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
3 helai daun limu purut (racik)
1 tangkai daun kari (optional)
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu Minyak masak

Cara Memasak:
1. Kisar halus asam sunti, bawang merah, bawang putih, cili padi dan serbuk kunyit.
2. Masuk minyak tumis bawang merah hiris, hingga ke kuningan.
3. Masuk No. 1, tumis hingga mendidih dan naik bau.
4. Setelah mendidih masukkan ikan masak hingga mendidih
5. Masukkan daun limau masak 2 minit lagi dan sedia untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment