Monday 24 June 2013

Kek Lobak Merah Lembab


Bahan A: (Ayak semua)
2 cawan tepung superfine
2 camca teh baking powder
1 1/2 camca teh soda bicarbonate
1 camca teh garam halus
2 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
Bahan B:
5 biji telur kalau gred A pakai 4 shj
1 cawan gula halus
Bahan C:
1 1/2 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang halus
1 cawan kacang walnut, cincang halus

Cara membuat :
  1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius
  2. Sapu loyang 9 inci dgn sedikit minyak gunakan berus makanan tin berukuran 
  3. Alas dasar tin dgn kertas minyak.
  4. Mixer Bahan B hingga sebati selama 5 minit. 
  5. Masukkan Bahan A gaul perlahan hingga sebati.
  6. Masukkan Bahan C gaul sebati.
  7. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit atau hingga masak.
  8. Sejukkan kek dan sapu dengan cream cheese. 
Bahan D: (Cream Cheese Frosting)
90 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh jus lemon
2 camca besar gula aising

Untuk Cream Cheese Frosting :
  1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati,
  2. Masukkan gula aising dan jus lemon putar hingga gebu dan halus. 
  3. Gunakan kelajuan sederhana boleh sapu atas kek tadi dan hias mengikut citarasa masing2

No comments:

Post a Comment