Bahan A: (Ayak semua)
2 cawan tepung superfine
2 camca teh baking powder
1 1/2 camca teh soda bicarbonate
1 camca teh garam halus
2 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
Bahan B:
5 biji telur kalau gred A pakai 4 shj
1 cawan gula halus
Bahan C:
1 cawan gula halus
Bahan C:
1 1/2 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang halus
1 cawan kacang walnut, cincang halus
Cara membuat :
2 1/2 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang halus
1 cawan kacang walnut, cincang halus
Cara membuat :
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius
- Sapu loyang 9 inci dgn sedikit minyak gunakan berus makanan tin berukuran
- Alas dasar tin dgn kertas minyak.
- Mixer Bahan B hingga sebati selama 5 minit.
- Masukkan Bahan A gaul perlahan hingga sebati.
- Masukkan Bahan C gaul sebati.
- Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek dan sapu dengan cream cheese.
Bahan D: (Cream Cheese Frosting)
90 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh jus lemon
2 camca besar gula aising
90 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh jus lemon
2 camca besar gula aising
Untuk Cream Cheese Frosting :
- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati,
- Masukkan gula aising dan jus lemon putar hingga gebu dan halus.
- Gunakan kelajuan sederhana boleh sapu atas kek tadi dan hias mengikut citarasa masing2
No comments:
Post a Comment