Sunday 9 June 2013

AYAM PERCIK

Ayam_percik

Bahan-bahan ( seekor Ayam )

  • 1 sekor ayam ( potong ikut cita rasa )
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 1 labu bawang putih
  • 3 labu bawang besar
  • 3 cm halia
  • 3 batang serai
  • 3 cm lengkuas
  • 3 cm kunyit hidup
  • 2 helai daun kunyit
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • Air asam jawa
  • cili giling
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Kisar bawang, halia, serai, kunyit, lengkuas, ketumbar, jintan. 
  2. Gaul sekali bersama santan dan bahan lain ke dlm periuk. Perap ayam selama 30 min. Masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  5. Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2.

No comments:

Post a Comment