AYAM PERCIK
Bahan-bahan ( seekor Ayam )
- 1 sekor ayam ( potong ikut cita rasa )
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 1 labu bawang putih
- 3 labu bawang besar
- 3 cm halia
- 3 batang serai
- 3 cm lengkuas
- 3 cm kunyit hidup
- 2 helai daun kunyit
- 1 camca kecil ketumbar
- 1/2 camca kecil jintan putih
- Air asam jawa
- cili giling
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara-cara
- Kisar bawang, halia, serai, kunyit, lengkuas, ketumbar, jintan.
- Gaul sekali bersama santan dan bahan lain ke dlm periuk. Perap ayam selama 30 min. Masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
- Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
- Bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
- Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2.
No comments:
Post a Comment