Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 1/4 sdk double action baking powder
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
- 120g gula
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon @ krim of tartar
Cara-cara
Water Bath |
- A: Pukul putih telur bersama jus lemon, sampai putih. Tambah gula & pukul lagi sampai putih gebu dan bertali. Ketepikan
- B: Dalam Bekas lain, Cairkan cream cheese, butter & susu (teknik double boiler). Sejukkan.
- Kemudian, campurkan B dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon gaul sebati, jadi C.
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan C & kacau smpai sebati.
- Sediakan bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg telah digriskan. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dengan kepanasan 170 darjah celsius selama 40 minit, dgn cara au bain-marie (water Bath).
No comments:
Post a Comment