Monday 24 June 2013

COTTON SOFT CHEESE CAKE

COTTON SOFT CHEESE CAKE ( Loyang 8-inci )

Bahan A:

  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine 
  • 1/4 sdk double action baking powder
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 120g gula
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon @ krim of tartar

Cara-cara

Water Bath
  1. A: Pukul putih telur bersama jus lemon, sampai putih. Tambah gula & pukul lagi sampai putih gebu dan bertali. Ketepikan
  2. B: Dalam Bekas lain, Cairkan cream cheese, butter & susu (teknik double boiler). Sejukkan. 
  3. Kemudian, campurkan B dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon gaul sebati, jadi C.
  4. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan C & kacau smpai sebati.
  5. Sediakan bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg telah digriskan. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  6. Bakar kek dengan kepanasan 170 darjah celsius selama 40 minit, dgn cara au bain-marie (water Bath).

No comments:

Post a Comment